Főoldal » Kutatás » Tudományos, közéleti tevékenység

Tudományos, közéleti tevékenység

Protokollról és a VIII. Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Protokoll Versenyről oktatónkkal és hallgatónkkal.

A versenyről és magáról a protokoll témaköréről kérdezték oktatónk, karunk kancellárját Dr. Murádin János Kristófot, és mesterszakos hallgatónk Simon Esztert.

Tovább »

„Nehéz felülírni a Fidesz és a külhoniak viszonyát” -dr. Toró Tibor adjunktus interjúja

dr. Toró Tibor politológus, tanszékünk oktatója a magyarországi országgyűlési választás eredményéről adott interjúka a Krónia napilapnak.

Tovább »

Interjú egy Európa Tanácshoz intézett árnyékjelentésről dr. Toró Tiborral

Négy erdélyi magyar civilszervezet nyújtott be árnyékjelentést a romániai magyar jogsértésekről az Európa Tanácshoz, amelynek nyomán Romániát több kérdésben is elmarasztalták. 

A jelentés elkészítésében fontos szerepet vállaló dr. Toró Tibor politológus, egyetemünk adjunktusa.

Tovább »

dr. Lupescu Radu tanszékvezető úrat kérdezte az Erdélyi Figyelő

Dr. Lupescu Radu, egyetemi docens, a Sapientia EMTE Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok tanszékének tanszékvezetőjét kérdezte az Erdélyi Figyelő riportere Mátyás királyról.

Tovább »

Közép-Európa Kutatásáért Díjjal tüntették ki oktatónkat!

A díjat tanszékünk főállású oktatója, dr. Murádin János Kristóf vehette át Szegeden 2017. november 24-én. Gratulálunk!

Tovább »

1918. A fost sau n-a fost? O polemică – Bakk Miklós și Mihai Buzea

Centenarul Marii Uniri readuce în actualitate o mai veche polemică: ce s-a întîmplat, de fapt, la 1 decembrie 1918? A fost Unire sau anexare? Jurnalistul și scriitorul Mihai Buzea și Bakk Miklós, conferențiar la Universitatea Sapienția din Cluj au fost invitate la o confruntare amicală.

 

Tovább »

OTDT-kitüntetés tehetséggondozásért Dr. Tonk Márton professzornak

A felsőoktatási tehetséggondozás érdekében, a TDK támogatásának szolgálatában kifejtett odaadó és eredményes tevékenységének elismeréseként az Országos Tudományos Diákköri Tanács Elnöksége Arany Kitűző kitüntetésben részesítette egyetemünk professzorát, Dr. Tonk Mártont.

Tovább »

Dr. Toró Tibor adott interjút a Szlovák közszolgálati rádió magyar adásában

A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának adjunktusát, dr. Toró Tibort, népszámlálás és kissebbségek témakörben Vasik János kérdezte.

Tovább »

Angolosan távozol? Vagy úgy mész, mintha maradnál? – diplomáciai szerepjáték

2017. november 9–11. között diplomáciai szerepjátékot szervezett a budapesti Negomoot Egyesület, melyen diákjaink is részt vettek.

Tovább »

Emlékidézés Dr. Bodó Barna politológussal

A kolozsvári Szent Mihály-templomban negyedszázaddal ezelőtt esküdtek fel a romániai magyar politikai képviselet tagjai a hazai magyarság autonómiaigényét első ízben megfogalmazó Kolozsvári Nyilatkozatra. Emlékidézés a ma már történelminek számító esemény egyik fontos szereplőjével, Bodó Barna politológussal.

Tovább »

Katalónia – Dr. Bakk Miklós oktatónk értékelésében

Katalónia függetlenedési törekvéseinek történelmi előzményeiről, identitásbeli és gazdasági vonatkozásairól beszélt az Erdélyi Figyelőnek dr. Bakk Miklós, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának docense.

Tovább »

Az Erdély TV-ben Dr. Murádin János Kristóf oktatónk

A kari kancellár Jamaica és a német választások viszonyáról, román-német kapcsolatokról, schengeni csatlakozásról és katalán függetlenségi szavazásáról beszélt.

Tovább »