Főoldal » Kutatás » Nemzetközi projektek » LISTEN Projekt

LISTEN Projekt

2020. szeptember 19.

LISTEN  - Nyelvi önérvényesítés Kisebbségi Beszélők Számára

Szeptemberben kezdetét vette a LISTEN  - Nyelvi önérvényesítés Kisebbségi Beszélők Számára c. projekt, melynek célja a kisebbségi beszélők képzése, hogy a nyelvi önérvényesítés stratégiáinak elsajátítása által határozottan és magabiztosan használják anyanyelvüket.

A kisebbségi nyelvi beszélők jellemzője, hogy sok esetben nyelvi önkontrollt gyakorolnak, és a többségi nyelvet előnyben részesítve lemondanak anyanyelvük használatáról. Erre rendszerint akkor is sor kerül, ha az adott területen a kisebbségi nyelv hivatalosan elismert, vagy ha a kisebbségi nyelven megfogalmazott üzenet a beszélgetés kontextusában egyértelmű.  Ezzel szemben a nyelvi önérvényesítés azt jelenti, hogy a beszélők megtanulják higgadtan és magabiztosan használni anyanyelvüket azokban a helyzetekben (is), amikor nem egyértelmű, hogy a beszélgetőtársuk érti-e anyanyelvüket.

A folyamat előmozdítása érdekében a LISTEN projekt egy olyan képzési módszertan kidolgozását vállalta fel, amely által a kisebbségi beszélők megtanulhatják, hogyan változtassanak nyelvi viselkedésükün, illetve hogyan válhatnak anyanyelvük magabiztos használóivá.

 A projektet az Európai Unió Erasmus+ Programja finanszírozza, a magyar nyelv mellett a valenciai, a walesi, a nyugati fríz és az ír regionális és kisebbségi nyelvek vannak jelen.

További részletek a projekt weboldalán: 

https://listen-europe.eu/ 

LISTEN Projekt