Felavatjuk a Hunyadi Mátyás dísztermet

Kincses városunk identitásával szorosan összeforrt már Hunyadi Mátyás neve. Idén különös figyelmet kap az egykori uralkodó, hiszen 2018-at Mátyás király emlékévének nyilvánították, így Magyarország és Erdély is bővelkedik a hagyatéka köré épített eseményekben. Karunk az uralkodó 575. születésnapján, február 23-án 18 órától teremavató ünnepség keretében emlékezik meg róla, amikor az Aula Magna új, méltó nevet kapva Hunyadi Mátyás díszteremmé válik.

A teremavató a február 23–25. közötti XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok első programpontja, az ünnepség kezdetén a Kolozsvári Mátyás Napok hagyományos megnyitójára kerül sor, Balassi Bálint Áldj meg minket Úr Isten versének elhangzásával. Ez követően köszöntőt mond dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, akit Mile Lajos, a Magyar Köztársaság kolozsvári Főkonzulja, és Macalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke követ. Az ünnepség egy rövid művészeti beékelés után dr. Lupescu Radu Hunyadi Mátyás királlyá választása című előadásával folytatódik, majd sor kerül a Mátyás király életterei nevet viselő kiállítás rövid ismertetésére és a díszteremavatásra. Az est folyamán az Amaryllis Kolozsvári Reneszánsz Táncegyüttes jóvoltából reneszánsz táncot, illetve zenét is élvezhetnek a jelenlevők.

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara szeretettel vár minden érdeklődőt!

 

Hírarchívum

Dr. Szenkovics Dezső adott interjút a Kolozsvári Rádióban

A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának adjunktusát, dr. Szenkovics Dezsőt kérdezte Kovács Péter a manchesteri robbantásról.

Tovább »

Hallgatóink a 2017-es Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián

Május 18-21-e között zajlott a XX. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia, ahol jelen voltak a Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szak diákjai is.

Tovább »

A migráció emberjogi aspektusai címen tartott előadást Dr. Tonk Márton egyetemi tanár az Apafi Kollégiumban

Májusban is folytatódott a Nemzetközi kapcsolatok Tanszék és az Apafi Mihály Egyetemi Kollégium közötti szakmai együttműködés.

Tovább »

Szak- és kutatási projektbemutató

A Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék oktatói a Bethlen Gábor Kollégiumban tartottak bemutatót. 

Tovább »

Dr. Balogh András lesz a következő Egyetemi Este meghívott előadója

Az Egyetemi Esték rendezvénysorozat vendégeként tart előadást Kolozsváron dr. Balogh András, karrierdiplomata, történészprofesszor, az MTA doktora.

Tovább »

Tokaj-hegyaljai civilek deportálása a Szovjetunióba 1944. december–1945. január. Az elhurcolás körülményei

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében szervezett előadás-sorozat utolsó előadását 2017. február 16-án Majorszki András történész, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke tartotta Tokaj-hegyaljai civilek deportálása a Szovjetunióba 1944. december–1945. január. Az elhurcolás körülményei címmel.

Tovább »

Magyar nők és a megszálló katonák; történetek Szatmárból, Borsodból és Szibériából

A Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között című előadás-sorozat keretében, 2017. február 2-án dr. Hámori Péter társadalomtörténész-szociológus, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem óraadó tanára tartott előadást Magyar nők és a megszálló katonák; történetek Szatmárból, Borsodból és Szibériából címmel.

Tovább »

Ferber-ösztöndíj a 2016/2017-es tanévre

Június 2-ig pályázhatnak a Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgatók a Ferber ösztöndíjra.

Tovább »

Hallgatóink a budapesti Protokoll Versenyen

A budapesti Metropolitan Egyetem által 2017. május 5-én, hetedik alkalommal megszervezett
megmérettetésen a Kar ötfős diákcsapata IV. helyezést ért el.

Tovább »

Dr. Hrubos Ildikó: „Globális trendek, új fejlemények a felsőoktatásban”

2017. május 4-én az Egyetemi Esték keretén belűl dr. Hrubos Ildikó, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa, tartott előadást „Globális trendek, új fejlemények a felsőoktatásban címmel.

Tovább »

Hazudnak-e a politikusok? címmel tartott előadást oktatónk Kézdivásárhelyen

Dr. Bakk Miklós, a Kolozsvári Kar docense volt az Ezüst Akadémia Oktatási Program vendége Kézdivásárhelyen.

Tovább »

Oktatónk Portóban

Az EUROACADEMIA 7. konferencián karunkat dr. Szenkovics Dezső egyetemi adjunktus képviselte, aki Europe Seen Through the Eyes of a Hindu címmel tartott előadást.

Tovább »

Ismét ott leszünk a budapesti protokoll versenyen!

Diákjaink is részt vesznek a VII. Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll Versenyen. Sok sikert kívánunk!

Tovább »