Felavatjuk a Hunyadi Mátyás dísztermet

Kincses városunk identitásával szorosan összeforrt már Hunyadi Mátyás neve. Idén különös figyelmet kap az egykori uralkodó, hiszen 2018-at Mátyás király emlékévének nyilvánították, így Magyarország és Erdély is bővelkedik a hagyatéka köré épített eseményekben. Karunk az uralkodó 575. születésnapján, február 23-án 18 órától teremavató ünnepség keretében emlékezik meg róla, amikor az Aula Magna új, méltó nevet kapva Hunyadi Mátyás díszteremmé válik.

A teremavató a február 23–25. közötti XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok első programpontja, az ünnepség kezdetén a Kolozsvári Mátyás Napok hagyományos megnyitójára kerül sor, Balassi Bálint Áldj meg minket Úr Isten versének elhangzásával. Ez követően köszöntőt mond dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, akit Mile Lajos, a Magyar Köztársaság kolozsvári Főkonzulja, és Macalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke követ. Az ünnepség egy rövid művészeti beékelés után dr. Lupescu Radu Hunyadi Mátyás királlyá választása című előadásával folytatódik, majd sor kerül a Mátyás király életterei nevet viselő kiállítás rövid ismertetésére és a díszteremavatásra. Az est folyamán az Amaryllis Kolozsvári Reneszánsz Táncegyüttes jóvoltából reneszánsz táncot, illetve zenét is élvezhetnek a jelenlevők.

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara szeretettel vár minden érdeklődőt!

 

Hírarchívum

Kárpátaljai magyarok és németek szovjet fogságban

2016. október 27-én, dr. Molnár D. Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Történelem és Társadalomtudományi Tanszékének adjunktusa tartott előadást Kárpátaljai magyarok és németek szovjet hadifogoly- és kényszermunkatáborokba történő hurcolása címmel.

Tovább »

„Meghalni könnyebb, mint elválni”. Emlékkiállítás megynitó

2016. október 12-én állandó kiállítás nyílt egyetemünk Tordai úti épületében „Meghalni könnyebb, mint elválni”. Erdélyi magyar civilek szovjet fogságban 1944–1949 Emlékkiállítás cím alatt. A tárlat az erdélyi magyar civilek szovjetunióbeli fogságának állít emléket.

Tovább »

Bocskai István-díjban részesültek Karunk vendégoktatói

Bocskai István-díjban részesült Sándorné dr. Kriszt Éva professzor asszony, a Budapesti Gazdasági Egyetem volt rektora, valamint dr. Rostoványi Zsolt professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem volt rektora, akik egyetemünk fejlesztése érdekében nyújtott szakmai támogatásukért kapta a kitüntetést.

Tovább »

Hadifogolytáborok és (hadi)fogolysors a Kárpát-medencében, 1944-1945

Szeptember 29-én, újabb nagysikerű előadással folytatódott tanszékünk szervezésében a Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címet viselő előadássorozat, Dr. Bognár Zalán Hadifogolytáborok és (hadi)fogolysors a Kárpát-medencében 1944-1945 címmel tartott előadást.

Tovább »