Felavatjuk a Hunyadi Mátyás dísztermet

Kincses városunk identitásával szorosan összeforrt már Hunyadi Mátyás neve. Idén különös figyelmet kap az egykori uralkodó, hiszen 2018-at Mátyás király emlékévének nyilvánították, így Magyarország és Erdély is bővelkedik a hagyatéka köré épített eseményekben. Karunk az uralkodó 575. születésnapján, február 23-án 18 órától teremavató ünnepség keretében emlékezik meg róla, amikor az Aula Magna új, méltó nevet kapva Hunyadi Mátyás díszteremmé válik.

A teremavató a február 23–25. közötti XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok első programpontja, az ünnepség kezdetén a Kolozsvári Mátyás Napok hagyományos megnyitójára kerül sor, Balassi Bálint Áldj meg minket Úr Isten versének elhangzásával. Ez követően köszöntőt mond dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, akit Mile Lajos, a Magyar Köztársaság kolozsvári Főkonzulja, és Macalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke követ. Az ünnepség egy rövid művészeti beékelés után dr. Lupescu Radu Hunyadi Mátyás királlyá választása című előadásával folytatódik, majd sor kerül a Mátyás király életterei nevet viselő kiállítás rövid ismertetésére és a díszteremavatásra. Az est folyamán az Amaryllis Kolozsvári Reneszánsz Táncegyüttes jóvoltából reneszánsz táncot, illetve zenét is élvezhetnek a jelenlevők.

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara szeretettel vár minden érdeklődőt!

 

Hírarchívum

Civilek elhurcolása Magyarországról a Szovjetunióba

A Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 közöttcímet viselő előadássorozat második előadására került sor 2016. május 26-án, dr. Stark Tamás Civilek elhurcolása Magyarországról a Szovjetunióba címmel.

Tovább »

Emlékezet és megemlékezés

A Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 közöttcímet viselő rendezvénysorozat keretén belül, 2016. május 11-én dr. Murádin János Kristóf egyetemi adjunktus, kari kancellár tartott előadását Emlékezet és megemlékezés. Erdélyi magyar civilek szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel.

Tovább »

Ferber-ösztöndíj a 2015-2016-os tanévre

Ferber Mikós jóvoltából a Sapientia EMTE kolozsvári kara idén is ösztöndíjpályázatot hirdet a nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgatók számára. A pályázatokat a tanszéki titkárságon lehet leadni 2016. június 1-ig.

Tovább »