Felavatjuk a Hunyadi Mátyás dísztermet

Kincses városunk identitásával szorosan összeforrt már Hunyadi Mátyás neve. Idén különös figyelmet kap az egykori uralkodó, hiszen 2018-at Mátyás király emlékévének nyilvánították, így Magyarország és Erdély is bővelkedik a hagyatéka köré épített eseményekben. Karunk az uralkodó 575. születésnapján, február 23-án 18 órától teremavató ünnepség keretében emlékezik meg róla, amikor az Aula Magna új, méltó nevet kapva Hunyadi Mátyás díszteremmé válik.

A teremavató a február 23–25. közötti XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok első programpontja, az ünnepség kezdetén a Kolozsvári Mátyás Napok hagyományos megnyitójára kerül sor, Balassi Bálint Áldj meg minket Úr Isten versének elhangzásával. Ez követően köszöntőt mond dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, akit Mile Lajos, a Magyar Köztársaság kolozsvári Főkonzulja, és Macalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke követ. Az ünnepség egy rövid művészeti beékelés után dr. Lupescu Radu Hunyadi Mátyás királlyá választása című előadásával folytatódik, majd sor kerül a Mátyás király életterei nevet viselő kiállítás rövid ismertetésére és a díszteremavatásra. Az est folyamán az Amaryllis Kolozsvári Reneszánsz Táncegyüttes jóvoltából reneszánsz táncot, illetve zenét is élvezhetnek a jelenlevők.

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara szeretettel vár minden érdeklődőt!

 

Hírarchívum

Megjelent az új Erasmus+ kiírás

A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2016/2017-os tanévben és szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2016 nyarán.

Jelentkezési határidő: 2016. április 12. kedd, déli 12:00 óra.

Tovább »

Nemzetközi konferencia demokrácia és migráció témakörben

2016. május 19-én angol nyelvű nemzetközi konferenciára kerül sor Kolozsváron, Democracy, migration and a changing Europe címmel.

A konferenciára 2016. április 10-ig lehet jelentkezni.

Tovább »

Pozsgay Imre távozása

Eltávozott az élők sorából az a politikus és gondolkodó, akinek a magyar rendszerváltás talán a legtöbbet köszönheti. Emlékét megőrizzük, azért külön is, hogy vállalta a kolozsvári előadást, ezzel kicsit a miénkké is vált.

Tovább »

Áprilisban TDK

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara TDK-t szervez alapképzésben vagy mesterképzésben részt vevő hallgatói számára, azzal a céllal, hogy tudományos kutatómunkára ösztönözze őket.

Tovább »

Egyetemi Esték az amerikai elnökválasztásról

2016. március 17-én újabb előadáson vehettünk részt a Sapientia EMTE Európai Tanulmányok Tanszékének szervezésében. Az Egyetemi Esték előadássorozat második szemeszteri második meghívottja Csergő Zsuzsa politológus volt.

Tovább »