Felavatjuk a Hunyadi Mátyás dísztermet

Kincses városunk identitásával szorosan összeforrt már Hunyadi Mátyás neve. Idén különös figyelmet kap az egykori uralkodó, hiszen 2018-at Mátyás király emlékévének nyilvánították, így Magyarország és Erdély is bővelkedik a hagyatéka köré épített eseményekben. Karunk az uralkodó 575. születésnapján, február 23-án 18 órától teremavató ünnepség keretében emlékezik meg róla, amikor az Aula Magna új, méltó nevet kapva Hunyadi Mátyás díszteremmé válik.

A teremavató a február 23–25. közötti XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok első programpontja, az ünnepség kezdetén a Kolozsvári Mátyás Napok hagyományos megnyitójára kerül sor, Balassi Bálint Áldj meg minket Úr Isten versének elhangzásával. Ez követően köszöntőt mond dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, akit Mile Lajos, a Magyar Köztársaság kolozsvári Főkonzulja, és Macalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke követ. Az ünnepség egy rövid művészeti beékelés után dr. Lupescu Radu Hunyadi Mátyás királlyá választása című előadásával folytatódik, majd sor kerül a Mátyás király életterei nevet viselő kiállítás rövid ismertetésére és a díszteremavatásra. Az est folyamán az Amaryllis Kolozsvári Reneszánsz Táncegyüttes jóvoltából reneszánsz táncot, illetve zenét is élvezhetnek a jelenlevők.

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara szeretettel vár minden érdeklődőt!

 

Hírarchívum

A Sapientia EMTE diákjai a Haza Szolgálatában tudományos konferencián

Díjat hoztak a Sapientia EMTE diákjai a 2015. november 6-án Budapesten megrendezésre kerülő, a Haza Szolgálatában elnevezésű tudományos doktorandusz konferencián. A rendezvény idén először került be a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat programjába és idén először vettek részt az előadók között tehetséges alapképzéses és mesterképzéses hallgatók.

Tovább »

Folytatódik az iszlám modul

A Sapientia EMTE Kolozsvári Karán folyó Diplomácia és interkulturális tanulmányok mesterképzés keretében, a 2015-2016-os tanév első és második félév folyamán, meghirdetésre kerül egy Iszlám modul, amely dr. Rostoványi Zsolt és dr. Maróth Miklós tömbösített előadásait foglalja magába.

November 19-én és 20-án 17 órától dr. Rostoványi Zsolt tart előadást válságok és konfliktusok a Közel-Keleten témában.

Tovább »

Új hallgatókkal bővült a tutori program

Az ötödik, a 2015/16-os meghirdetésre minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozott, 11 alapképzéses és 2 mesteris hallgató jelentkezett a tehetségápoló programba. A választott témák között van abszolút aktuális is, mint például a migráció kérdésköre. Ugyanakkor nem hiányoznak a klasszikusnak mondható témák: mint például az erdélyi magyar felsőoktatás vagy pedig a civil szféra.

Tovább »

Újabb Egyetemi Este novemberben

Az Egyetemi Esték következő meghívottja dr. Püski Levente, történész, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense, a Modernkori Történeti Tanszék főállású oktatója, aki az Az ellenzéki pártok politizálási lehetőségei a két világháború közötti magyar parlamentben címmel tart 2015. november 4-én 18 órától előadást.

Tovább »