Felavatjuk a Hunyadi Mátyás dísztermet

Kincses városunk identitásával szorosan összeforrt már Hunyadi Mátyás neve. Idén különös figyelmet kap az egykori uralkodó, hiszen 2018-at Mátyás király emlékévének nyilvánították, így Magyarország és Erdély is bővelkedik a hagyatéka köré épített eseményekben. Karunk az uralkodó 575. születésnapján, február 23-án 18 órától teremavató ünnepség keretében emlékezik meg róla, amikor az Aula Magna új, méltó nevet kapva Hunyadi Mátyás díszteremmé válik.

A teremavató a február 23–25. közötti XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok első programpontja, az ünnepség kezdetén a Kolozsvári Mátyás Napok hagyományos megnyitójára kerül sor, Balassi Bálint Áldj meg minket Úr Isten versének elhangzásával. Ez követően köszöntőt mond dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, akit Mile Lajos, a Magyar Köztársaság kolozsvári Főkonzulja, és Macalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke követ. Az ünnepség egy rövid művészeti beékelés után dr. Lupescu Radu Hunyadi Mátyás királlyá választása című előadásával folytatódik, majd sor kerül a Mátyás király életterei nevet viselő kiállítás rövid ismertetésére és a díszteremavatásra. Az est folyamán az Amaryllis Kolozsvári Reneszánsz Táncegyüttes jóvoltából reneszánsz táncot, illetve zenét is élvezhetnek a jelenlevők.

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara szeretettel vár minden érdeklődőt!

 

Hírarchívum

Egyetemi Esték az Iszlámról

Az Egyetemi Esték előadássorozat keretén belül kerül sor az Iszlám állam, iszlám és Eurábia című kerekasztal-beszélgetésre. A rendezvény meghívottjai: dr. Maróth Miklós akadémikus, dr. Rostoványi Zsolt egyetemi tanár és dr. Varga Norbert politológus.

Tovább »

Nemzetközi konferencia a Sapientián

2015. október 7-9-e között kerül sor a Patterns of Integration of Old and New Minorities in a Europe of Complex Diversity című nemzetközi konferenciára az Amsterdami Egyetem, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és a Sapientia EMTE szervezésében. Jelentkezési határidő 2015. július 1. 

Tovább »

Egyetemi Esték dr. habil. Maruzsa Zoltánnal

Csütörtökön, 2015. április 16-án 18 órától, A hidegháború, mint békefolyamat címmel tart előadást dr. habil. Maruzsa Zoltán, az ELTE Bölcsészettudományi Karának adjunktusa, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Tovább »

Tanszékünket három diák képviselte az idei OTDK-n

2015. március 30. – 2015. április 1. között zajlott az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományok Szekciója Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán, ahol tanszékünk diákjai is képviseltették magukat.

Tovább »