Felavatjuk a Hunyadi Mátyás dísztermet

Kincses városunk identitásával szorosan összeforrt már Hunyadi Mátyás neve. Idén különös figyelmet kap az egykori uralkodó, hiszen 2018-at Mátyás király emlékévének nyilvánították, így Magyarország és Erdély is bővelkedik a hagyatéka köré épített eseményekben. Karunk az uralkodó 575. születésnapján, február 23-án 18 órától teremavató ünnepség keretében emlékezik meg róla, amikor az Aula Magna új, méltó nevet kapva Hunyadi Mátyás díszteremmé válik.

A teremavató a február 23–25. közötti XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok első programpontja, az ünnepség kezdetén a Kolozsvári Mátyás Napok hagyományos megnyitójára kerül sor, Balassi Bálint Áldj meg minket Úr Isten versének elhangzásával. Ez követően köszöntőt mond dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, akit Mile Lajos, a Magyar Köztársaság kolozsvári Főkonzulja, és Macalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke követ. Az ünnepség egy rövid művészeti beékelés után dr. Lupescu Radu Hunyadi Mátyás királlyá választása című előadásával folytatódik, majd sor kerül a Mátyás király életterei nevet viselő kiállítás rövid ismertetésére és a díszteremavatásra. Az est folyamán az Amaryllis Kolozsvári Reneszánsz Táncegyüttes jóvoltából reneszánsz táncot, illetve zenét is élvezhetnek a jelenlevők.

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara szeretettel vár minden érdeklődőt!

 

Hírarchívum

Egyetemi Esték dr. Szakály Sándor történésszel és a VERITAS Történeti Intézet bemutatkozása

A 2014. január 2-án megalakult VERITAS Történetkutató Intézet azzal a céllal jött létre, hogy az elmúlt másfélszáz esztendő magyar történetével kapcsolatos új, lehetőség szerint alapkutatásokat összefogja, bemutassa és a szakma, illetve a nagyközönség előtt nyilvánossá, elérhetővé tegye. Ezáltal közelmúltunk minél elfogulatlanabb módon való történeti feldolgozásához igyekszik tevőlegesen hozzájárulni. 

Tovább »

Murádin János Kristóf előadása az Országházban

A kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2015. február 25-én, Trauma és tabu. “Málenkij robot” 1944/45–2014/15 címmel a Felsőház űléstermében zajlott le az a tudományos konferencia, amelynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt.

Tovább »