Felavatjuk a Hunyadi Mátyás dísztermet

Kincses városunk identitásával szorosan összeforrt már Hunyadi Mátyás neve. Idén különös figyelmet kap az egykori uralkodó, hiszen 2018-at Mátyás király emlékévének nyilvánították, így Magyarország és Erdély is bővelkedik a hagyatéka köré épített eseményekben. Karunk az uralkodó 575. születésnapján, február 23-án 18 órától teremavató ünnepség keretében emlékezik meg róla, amikor az Aula Magna új, méltó nevet kapva Hunyadi Mátyás díszteremmé válik.

A teremavató a február 23–25. közötti XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok első programpontja, az ünnepség kezdetén a Kolozsvári Mátyás Napok hagyományos megnyitójára kerül sor, Balassi Bálint Áldj meg minket Úr Isten versének elhangzásával. Ez követően köszöntőt mond dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, akit Mile Lajos, a Magyar Köztársaság kolozsvári Főkonzulja, és Macalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke követ. Az ünnepség egy rövid művészeti beékelés után dr. Lupescu Radu Hunyadi Mátyás királlyá választása című előadásával folytatódik, majd sor kerül a Mátyás király életterei nevet viselő kiállítás rövid ismertetésére és a díszteremavatásra. Az est folyamán az Amaryllis Kolozsvári Reneszánsz Táncegyüttes jóvoltából reneszánsz táncot, illetve zenét is élvezhetnek a jelenlevők.

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara szeretettel vár minden érdeklődőt!

 

Hírarchívum

Dr. Tonk Márton professzori székfoglaló előadása

Dr. Tonk Márton, professzori kinevezése alkalmából, székfoglaló előadást fog tartani 2014. december 10-én, 18 órától. Az előadás címe: Demográfia és kisebbségi oktatás Erdélyben. Laudációt mond dr. Egyed Péter, egyetemi tanár. 

Tovább »

Murádin János Kristóf könyve a 2012-es kiadói év díjában részesült

Az Octavian Goga Kolozs Megyei Könyvtár szervezésében, 2014. november 19-én került sor arra a rendezvényre, amelynek során kiosztották a 2012-2013-as kiadói év díjait. Örömmel értesültünk róla, hogy a 2012-es év díját a történelmi művek kategóriában, tanszékünk oktatója, dr. Murádin János Kristóf nyerte el.

Tovább »