Főoldal » Rendezvények » Konferenciák » GULÁG Konferencia-sorozat és kiállítás

GULÁG Konferencia-sorozat és kiállítás

GULÁG Konferencia-sorozat és kiállítás Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán, a Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok tanszék keretében 2016-2017-ben több nagyobb szabású projekt is megvalósult. Ezekben a Kárpát-medencei, és azon belül hangsúlyosan az erdélyi magyar civil lakosság 1944-1945-ben bekövetkezett, Szovjetunióba való elhurcolásának témáját dolgoztuk fel.

 

Az egyik kiemelkedő projekt egy hosszú előadás-sorozat volt, amelynek keretében 2016 májusa és 2017 februárja között összesen 11 előadást tartottak neves történészek a témában, összesen 362 regisztrált hallgató előtt. Az előadások nem csak az egyetem oktatóinak és diákjainak szóltak, hanem nyitottak voltak a nagyközönség számára, és céljuk elsősorban az érdeklődők szovjet fogság témájával való megismertetése volt. A 11 előadó közül 2 erdélyi, 2 kárpátalji és 7 magyarországi volt. Érkeztek előadók Budapestről, Miskolcról, Pécsről, Hódmezővásárhelyről, Szerencsről, Ungvárról, Beregszászról és Kolozsvárról. Az előadásokban feldolgozták a civilek elhurcolásának témáját nagyrégiókra bontva (Budapest, Dél-Dunántúl, Északkelet-Magyarország, Délkelet-Magyarország, Kárpátalja, Erdély) és mikrórégiókra bontva is (Szatmár és környéke, Kolozsvár és környéke, Pécs és környéke, Tokaj-hegyalja stb.). Hatalmas eredménye az előadássorozatnak, hogy a különböző Kárpát-medencei régiókból érkező előadók által elmondottak nyomán egységes kép alakulhatott ki az egész magyarságot érintő elhurcolások kollektív tarumájáról, ami hozzásegített a kollektív történelmi emlékezet erősödéséhez. Az előadásokra ellátogató közönség soraiban több, a szovjet foglyulejtésekben, családilag érintett ember is volt. Két egykori fogoly (Bitay László és Gergely István), a szovjet lágervilág túlélői is eljöttek az előadások egy részére, ahol megosztották tapasztalataikat a fiatalabb generációkkal.

A másik igen sikeres projekt a szovjet fogság emléktárgyaiból álló állandó kiállítás létrehozása volt. A Kolozsvári Kar épületében elhelyezett tárlat egész Romániában és Magyarországon egyedinek számító, tematikus anyaga a fogság igazi mementója. A kiállítás megnyitására 2016. október 12-én,  a kolozsvári magyar civilek szovjet fogságba hurcolása kezdetének napra pontosan 72. évfordulóján került sor. Azáltal, hogy a szovjet fogság évtizedekig elhallgatott témájához kapcsolódó 450 db emléktárgyat összegyűjtve és kiállításba szervezve, egy helyszínen láthatóvá tettük, a történelem egy felejtésre ítélt fejezetét sikerült a köztudatba visszahozni. A kiállított tárgyak között tábori étkezési készletek, munkaeszközök, levelek és tábori levelezőlapok, fényképek, dokumentumok és emlékiratok eredeti példányai egyaránt megtalálhatók. Nem csak Kolozsvárról, hanem a Székelyföldről (Marosvásárhely, Kézdiszentlélek) és Magyarországról (Szerencs) is sikerült emléktárgyakat szerezni az állandó kiállítás számára. A kiállítási tárgyak mindegyike egyedi darab és így jelentős történelmi értéket képvisel. A program sikeres megvalósítása nagymértékben elősegítette újabb emléktárgyak felbukkanását, ami által a gyűjtemény állandóan gyarapszik. A kiállítást négy hónap alatt összességében több mint 1000 ember tekintette meg: egyetemi és középiskolai tanárok, kutatók, egyetemi hallgatók és iskolások, illetve a város és a régió érdeklődő nagyközönsége.

Előadás-sorozat

A Szovjetunióba hurcolt politikaifoglyok és kényszermunkások emlékéve keretében, 2016. áprilisa és 2017. februárja között, havonta egy előadásra került sor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán.

Tovább »

Kiállítás

2016. október 12-én nagyszabású állandó kiállítás nyílt meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának Tordai úti épületében „Meghalni könnyebb, mint elválni”. Erdélyi magyar civilek szovjet fogságban 1944–1949 Emlékkiállítás cím alatt.

Tovább »