Főoldal » Magunkról » Oktatók » Dr. Murádin János Kristóf

Dr. Murádin János Kristóf

2017. február 27.
Dr. Murádin János Kristóf Név Dr. Murádin János Kristóf
docens, habil, tanszékvezető
Terem B202
Telefon
E-mail

muradinjanoskristof@yahoo.com
muradinjanos@sapientia.ro

Szakterület Nemzetközi kapcsolatok története, európai integráció története. 
CV(HU)
CV(RO)
Fogadóóra Kedd 12:00 – 14:00.
E-mailes egyeztetés szükséges!
Oktatott tantárgyak
 • Nemzetközi kapcsolatok I. A nemzetközi
  kapcsolatok története
 • Az európai integráció története és elméletei
 • Nemzetközi kapcsolatok II. 
  A nemzetközi kapcsolatok elméletei
 • Az Európai Unió kormányzata
 • Nemzetközi intézmények és
  szervezetek
 • (Közép–)Európa a 20-21. században

 

Marosvásárhelyen születtem 1980. november 1-én. Tanulmányaim szenvedéstörténetét a kolozsvári györgyfalvi negyedi 1. számú általános iskolában (ma: Nicolae Titulescu Általános Iskola) kezdtem 1987 szeptemberében, majd az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban folytattam 1995 szeptemberétől. Talán ötödik osztályos kissrác lehettem, amikor a történelem iránti rajongásom egyértelművé vált, olyannyira hogy az iskolai oktatásban ezen és a földrajzon kívül csak a magyar irodalom érdekelt igazán. 1999 nyarán leérettségiztem, és további tanulmányaim tekintetében egyetlen cél vezérelt: a történelem tanulása.

Sikeres felvételi után ez életre szóló szenvedéllyé vált és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem–Filozófia Karán, Történelem szakon végeztem (akkor még) négy évet. Tanulmányaimat az alapképzésben kolozsvári helytörténetből írt és 2003 nyarán megvédett államvizsga-dolgozatommal zártam, amelynek címe: Az 1944-es frontátvonulás Kolozsváron.

Ezt követően ugyancsak a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem–Filozófia Karán mesterképzőt végeztem, amelynek végén Kolozsvári civilek szovjet fogságban című szakdolgozatomat 2004 nyarán védtem meg. Végül ugyanennek az egyetemnek a keretében történelemtudományok terén doktori fokozatot szereztem, Transformări instituţionale în viaţa culturală maghiară din Transilvania în perioada 1944–1948 (Az erdélyi magyar kultúrélet intézményi átalakulása 1944 és 1948 között) című 2010 nyarán, Magna Cum Laude minősítéssel megvédett értekezésemmel.

Oktatói pályámat még a BBTE-n kezdtem 2004 októberében, doktoranduszként, mint egyetemi gyakornok. Sikeres versenyvizsga után azonban 2008 februárjától, immár szinte 7 éve adjunktusi minőségben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karán, a Jogtudományi és Európai Tanulmányok Tanszék főállású oktatója vagyok. Lassan egy éve pedig a Kar kancellári tisztségét is betöltöm; így az oktatás mellett adminisztratív feladatokat is ellátok.

Főbb kutatási témáim:

  • -  Az 1944-es frontátvonulás Kolozsváron
  • -  Kolozsvári magyar civilek deportálása a Szovjetunióba 1944 őszén
  • -  Magyar kultúrintézmények Erdélyben 1944 és 1948 között
  • -  Magyar–román államközi kapcsolatok a 20. század első felében
  • -  Az Erdélyi Párt története 1940 és 1944 között

 

Az általam jelenleg oktatott tantárgyak:

Alapképzés:

 • – Az európai integráció története és elméletei
 • – Nemzetközi kapcsolatok elméletei
 • – Nemzetközi kapcsolatok története
 • – Nemzetközi intézmények és szervezetek
 • – Az Európai Unió kormányzata

 

Mesteri képzés: a Sapientia EMTE Természettudományi és Művészeti Karának Európai Tanulmányok Szaka Diplomácia és interkulturális tanulmányok című mesterképzője keretében:

 • – (Közép-) Európa a 20-21. században

2005 óta családos ember vagyok, feleségem Murádin (Lovász) Noémi képzőművész. Ő jelenleg középiskolai tanárnő az Apáczai Csere János Líceumban. Két kisfiúnk van, a nagyobbik, Kristóf 7 éves, a kisebbik, Marcika 3 éves.

Ha csak tehetem, olvasok, vagy kedvenc hobbimmal foglalatoskodom: második világháborús hadihajó-, repülőgép- és harckocsi maketteket készítek. Ehhez azonban nyugodt körülmények kellenek, amit a fiaim nem mindig biztosítanak...

Kedvenc könyveim a történelmi és szépirodalmi regények. Csak egy párat kiragadva nagyon szeretem például Cornelius Ryan: A leghosszabb nap című munkáját, Robert Harris: Enigma című művét, Alexandr Szolzsenyicintől az Iván Gyenyiszovics egy napját, vagy Arthur Koestler megrázó kötetét, a Sötétség délben-t. De kedvelem a memoárirodalmat is, nagyszerűnek tartom egyebek mellett Sebő Ödön visszaemlékezését (A halálra ítélt zászlóalj. Gyimesi-szoros, 1944).

Mindig szerettem a zenét, a komoly- és a könnyűzenét egyaránt. Előbbiek közül kedvenceim Csajkovszkij és Vivaldi, utóbbiak közül inkább a 80-as 90-es évek magyar könnyűzenéje (Koncz Zsuzsa, Demjén Ferenc, Republic stb.) de szeretem Zorán egyes számait is. A külföldi könnyűzenék közül a Scorpions és Bon Jovi a nyerők, Vangelis szimfónikust a modernnel ötvöző zeneműveiért meg egyenesen odavagyok...


Fontosabb online is elérhető publikációim: